zondag 25 januari 2009

onze crèches beveiligen als wonderoplossing?

Wat vrijdag in ons land is gebeurd, is te erg voor woorden. Ook onze politici staan er op dergelijke momenten vrij sprakeloos bij... De wetenschap dat dergelijke feiten zich onvermijdelijk nog gaan voordoen is ondraaglijk.

Het beveiligen van onze crèches zal geen oplossing zijn. Wat dan met onze scholen? en als we de scholen beveiligen, wat dan met onze bibliotheken, onze zwembaden, of wat met de openbare weg?

Ik ben ervan overtuigd dat de enige oplossing die kan geboden worden een aanpak is van het probleem bij de wortel: hoe kunnen we vermijden dat mensen zich ontwikkelen tot massamoordenaars? Hoe kunnen we een sociaal vangnet opbouwen dat zo sterk is dat eenzaten makkelijker worden opgespoord en worden opgevangen voor het te laat is? Op dergelijke vragen moeten we een antwoord bieden. Dit antwoord moet in de buik van de samenleving worden opgebouwd. Sociale controle en sociale netwerken zijn de sleutelwoorden. Christendemocratische politici zijn het best geplaatst om hierbij ten volle hun verantwoordelijkheid te nemen en dit proces sturen en opvolgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten