vrijdag 23 januari 2009

België zoekt toptalent !

Kevin Van Der Perren haalt brons op het EK kunstschaatsen ! Eindelijk nog eens goed nieuws uit de hoek van de Belgische topsport. Met Van Der Perren kan België wellicht zijn naam opnieuw wat bijspijkeren. Al hoeft het niet gezegd dat kunstschaatsen op het vlak van populariteit en perceptie nog niet op het niveau van toptennis staat.

Deze zomer werd het naar aanleiding van de intrieste prestatie van de Belgen op de Olympische Spelen duidelijk: België slaagt er niet (meer) in op wereldvlak mee te draaien wat topsport betreft. Het is ooit anders geweest. Sporttakken als judo, zwemmen, (tafel)tennis, atletiek ... leverden ons in de jaren negentig en kort na de eeuwwisseling grote namen en topprestaties op. En vooral: het tanende natiegevoel in ons land werd er dikwijls door opgekrikt. (Wat op zich in ons land reeds een prestatie is.) In bepaalde takken werd er wel netjes volgens de communautaire traditie aan het talent gebouwd. (Justine uit het zuiden, Kim uit het noorden). Maar vandaag stellen we vast dat heel wat toppers hun carrière hebben afgerond. Een nieuwe generatie wordt hier en daar klaargestoomd, maar komt wellicht te laat. Of sterker: het toptalent verhuist noodgedwongen naar de Verenigde Staten “omdat ze in België niet voldoende kansen krijgen”.

Het voorbeeld van de broertjes Borlée legt de vinger op de wonde. In België is duidelijk nood aan een sterker topsportbeleid, vertrekkend van uit een toekomstgerichte visie . Subsidies voor de sportclub om de hoek, hoewel zeer nobel en onmisbaar, zullen niet volstaan. Ambitieuze maar haalbare doelstellingen, het tijdig opsporen van talent en een concreet investeringsplan is vereist. In het Pact 2020, dat van Vlaanderen tegen 2020 opnieuw één van de topregio’s van de wereld moet maken, komt het woord “sport” niet eens voor…., tenzij in het woord “transport”. Waar zat de bevoegde Minister toen het plan werd opgemaakt? Wellicht te zeer verwikkeld in het uitstippelen van zijn persoonlijke toekomstplan... Een trieste vaststelling. De deur voor een ex-judocoach op het departement wordt hierdoor spijtig genoeg wijder en wijder open gezet…en dat "talent" kan Vlaanderen missen als kiespijn....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten