woensdag 21 januari 2009

federale regering stimuleert bouw

De regering Leterme I heeft niet enkel snel ingegrepen inzake de financiële crisis. Ook werd actie ondernomen om de mogelijke negatieve effecten van deze crisis op de reële economie zo beperkt als mogelijk te houden. Gedurende de nacht van 10 op 11 december werd een akkoord bereikt omtrent het Belgische "relanceplan". België moet inzake daadkracht en potentiële slagkracht van het relanceplan zeker niet onderdoen voor de Europese tenoren.

Op de Ministerraad van 16 januari 2009 heeft de regering de relancemaatregelen voor de woningbouw verder uitgewerkt. Deze maatregelen staan in een ontwerp van "relancewet". Dit ontwerp werd doorgestuurd naar Raad van State en zal dan terugkeren naar de federale Ministerraad.

In deze wet werd een belangrijk pakket maatregelen aangenomen die de bouwsector zullen aanzwengelen en die heel wat mensen met of zonder bouwplannen een aardig duwtje in de rug kunnen geven. Concreet gaat het om 3 maatregelen. Hieronder worden deze nader uitgelegd.

1.Algemene private woningbouwMede in het kader van een sociaal beleid op dat vlak, wordt de BTW verlaagd van 21% naar 6% op een schijf van 50.000 euro voor nieuwbouwwoningen in 2009.

1.1.Welke woningen?
• De woning moet voor de eigenaar en zijn gezin de vaste gezinswoning zijn en dit minstens 5 jaar blijven. Hij moet er tijdens die periode ook zijn domicilie hebben.
• De woning mag nooit eerder in gebruik genomen zijn.
• De woning mag nog niet eerder hebben genoten van de maatregel (vb in het geval van aankoop ruwbouw en verdere afwerking door de nieuwe eigenaar).
• Het geldt zowel voor woningen die in opdracht van de eigenaar worden gebouwd als deze die door hem nieuw worden gekocht.

1.2.Welke werken bij het bouwen van een woning?
• Het heeft geen belang of de bouw aangevangen is voor 1/1/2009. Het tijdstip van de bouwvergunning heeft ook geen belang.
• Het moet wel gaan om werken uitgevoerd of voltooid in 2009 of waarvoor een regelmatige voorschotfactuur is opgemaakt of om een voorschot effectief is betaald in 2009.
• De werken bij nieuwbouw moeten zijn uitgevoerd door een geregistreerd aannemer
• Een aantal werken zijn uitgesloten, zoals zwembaden, sauna’s, tennisterreinen, tuinen, opritten enz…

1.3. Welke aankopen van een woning
• Het heeft geen belang of het een éénsgezinswoning of een appartement is.
• Het moet gaan om een “levering” in 2009 of er dient een regelmatige voorschotfactuur opgemaakt of een voorschot effectief betaald in 2009.
• De woning mag nog niet in gebruik zijn genomen op 1/1/2009.

1.4. Procedure
De eigenaar moet op het btw-controlekantoor vóór de facturatie, kopieën indienen van bouwvergunning en aannemingscontract of basisakte en een verklaring dat hij de woning gedurende de minimale termijn zal gebruiken als vaste gezinswoning en er zijn domicilie zal hebben. Met die verklaring kan hij aan zijn aannemer(s) vragen om tot maximaal 50.000 euro aan verlaagd tarief te factureren.
Indien de eigenaar op meerdere aannemers beroep doet, is de eigenaar ervoor verantwoordelijk dat de schijf van 50.000 euro niet overschreden wordt.

2. Slopen en herbouwen
2.1.Welke woningen?
Momenteel geldt een BTW verlaging naar 6% voor woningen die volledig worden gesloopt en herbouwd, voor zover die liggen binnen 32 afgebakende grootstedelijke gebieden.
Deze maatregel wordt voor het jaar 2009, uitgebreid tot het ganse Belgische grondgebied.
2.2.Welke werken en facturen?
Hetzelfde geldt als in 1.2.
Hier geldt geen beperking tot een schijf van 50.000 euro.
De werken moeten slopen en herbouwen omvatten. Enkel slopen zonder herbouwen is onvoldoende.

3. Publieke woningbouw
3.1. Welke woningen?
Het gaat om het geheel van woningen en verblijven die momenteel aan 12% btw worden onderworpen:
• Privé-woningen gefactureerd aan provincies, gemeenten, intercommunales OCMW’s, e.a. overheden en die als sociale woningen zullen worden verhuurd
• Privé-woningen gefactureerd aan OCMW’s en die door deze zullen worden verkocht als sociale woning
• Privé-woningen die door de OCMW’s worden verkocht als sociale woning
• Woningcomplexen gebruikt als bejaardentehuis, internaat, jeugdbeschermingstehuizen, opvangtehuizen, psychiatrische verzorgingstehuizen, beschut wonen …
Hier geldt geen beperking tot een schijf van 50.000 euro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten