donderdag 22 januari 2009

Concordia Textiles en UCO-LDC verzilveren complementariteit

Trends Magazine meldt vandaag dat Philippe Vlerick (UCO-LDC) bestuurder wordt bij Concordia Textiles uit Waregem. Dit nieuws kadert in de recente overname van de activiteiten van eerstgenoemde door de Waregemse textielgroep. Op 1 december van vorig jaar werd bekend dat de aandeelhouders van de Waregemse textielgroep Concordia Textiles en deze van UCO-LDC uit Oudenbos hun krachten zouden verenigen. Alle activiteiten van UCO-LDC worden door deze operatie overgenomen door Concordia. Bij deze overname werd een kapitaal van 3, 3 miljoen Euro geïnjecteerd in Concordia.

Het hoeft niet herhaald dat de textielsector het reeds jaren moeilijk heeft in ons land. Een wijzigend consumentengedrag en de moordende concurrentie inzake productiekost zijn hiervoor mede verantwoordelijk. 2008 was opnieuw een heel zwart jaar voor de sector. Sinds midden 2008 werd een neerwaartse trend opgetekend, met tal van sluitingen en herstructureringen tot gevolg. Zwaarst getroffen zijn de tapijtenfabrikanten. Sectorfederatie Fedustria meldt dat ruim 2.500 jobs verloren zijn gegaan in 2008 alleen. De productie daalde met 12% en de totale omzet met 11%. De Tijd meldt op 20 januari dat het einde van de crisis lang niet in zicht is.

Het zuiden van West-Vlaanderen en meerbepaald de regio Waregem- Wielsbeke werd afgelopen jaren meermaals hard getroffen. Het is toonaangevend dat de Waregemse groep Concordia, ondermeer dankzij een aantal strategische keuzes waaronder het openen van een extra productievestiging “Concordia Pacific” in China, sterk overeind blijft. De operatie met UCO-LDC getuigt eveneens van vooruitziendheid en een strategisch management in moeilijke tijden. De omzet van de nieuwe groep bedraagt 60 miljoen Euro en is goed voor 350 jobs in België. De groep is hiermee één van de belangrijkste spelers op de Europese markt van geavanceerde synthetische goederen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten