maandag 2 februari 2009

NIMBY bedreigt ondernemerschap. Hoe ermee omgaan?

NIMBY, het sociologisch syndroom dat veel sympathieker en onschuldiger klinkt dan hetgeen het voor staat, slaat in Vlaanderen hard toe, steeds feller en doorgaans met pijnlijke gevolgen.

NIMBY staat voor "Not In My BackYard", wat zoveel wil zeggen als "Niet in mijn achtertuin". Het is het maatschappelijk verzet dat ontstaat tegen bepaalde individuele projecten of initiatieven door omwonenden of belanghebbenden uit de buurt.

NIMBY staat doorgaans los van de algemene appreciatie die men op zich voor een initiatief kan hebben, of van de inhoudelijke relevantie die wordt erkend. Anders gezegd: "alles moet kunnen, maar niet bij mij ".

NIMBY brengt op economisch vlak schade aan. De Standaard wist vandaag uit te pakken met het nieuws dat België achterop hinkt met windenergie. We bengelen aan de staart. Slechts één op de tien projecten die gepland worden, kunnen effectief worden uitgevoerd. Reden: NIMBY. Geen windmolen of biogasinstallatie in mijn buurt!
Energie opwekken uit afvalstoffen, of uit zon of wind, niemand zal ontkennen dat het de toekomst is. Dat het nobel is. Dat het moet. Ja, zelfs dat het een must is. Nog maar weinig politieke programma's hebben het er niet over. Nog nooit eerder werden er zoveel informatieavonden gehouden over groene energie. En toch... het NIMBY-spook slaat toe.

Ook Waregem kent NIMBY. Het project "Blauwpoort", dat een bovenlokaal bedrijventerrein van 33ha moet worden tussen de E17, de Blauwpoortstraat en de N382, stuit op verzet van enkele omwonenden. De betrokkenen vrezen geurhinder, toenemend lawaai en hebben het er moeilijk mee om hun mooie uitzicht af te geven.

NIMBY moet ten volle ernstig genomen worden. Het syndroom vergt overleg en communicatie, gestuurd door wederzijds begrip. Het is aan de beleidsvoerders deze verantwoordelijkheid te nemen en erover te waken dat projecten verantwoord zijn en het algemeen belang dienen. Een goede organisatie van de ruimte door een proactief beleid ruimtelijke ordening is vereist.

Dit zijn onmisbare ingrediënten om ons tegen NIMBY te wapenen. Maar het zal niet volstaan. Wat nodig is indien aan bovenstaande voorwaarden is voldaan, is de bereidheid om het individuele belang te overstijgen en het maatschappelijk belang van bepaalde keuzes op langere termijn in te zien.

Ik verneem graag van u welke oplossingen u verder ziet voor dit maatschappelijk syndroom en hoe beleidsmensen er volgens u moeten mee omgaan.

4 opmerkingen:

  1. Nimby. Weer een nieuw woord, maar eentje dat dan wel een heel herkenbaar fenomeen omschrijft.
    Individueel verkondig ik al lang dat - moest het kunnen - men een windmolen in mijn tuin mag plaatsen. Of in vroegere tijden dat ze gerust 500m diep onder de grond in veilige kleilagen nucleair afval mogen stockeren.
    Het gaat hem dus over een persoonlijke attitude. Spread the word zou ik zeggen, maar ik vrees dat mensen keihard met de economische werkelijkheid zullen moeten geconfronteerd worden om alles geleidelijk aan te slikken.
    Olieprijzen x 3, aardgas uit Siberië x 3, meer electrische betaalbare auto's... Dan zal iedereen stilaan gaan beseffen dat we ergens die electriciteit moeten halen, uit nucleaire energie, windenergie, whatever, om blijvend met onze auto rond te sjezen.

    En wat de Blauwpoort betreft... misschien biedt een referendum een oplossing om de zaken te pushen. Evenwicht tussen publiek belang en privaat belang (cfr. mogelijks referendum Lange Wapper in Antwerpen)

    Terzijde: 20 jaar geleden opperde ik de idee om rond de Blauwpoortstraat een sporthal op te richten, een evenementenhal (later ook aan te vullen met andere publieke installaties, zoals bvb. voetbalstadion). Gemakkelijk bereikbaar, geen parkeerproblemen, enz. Ons centrum is nu echt een chaos in het kwadraat.

    Misschien kan een publiek recreatieve zone, een aanvaardbare buffer zijn tussen industrie en bebouwing. Niets is te laat voor herbestemming...

    Individuele sociale maatschappelijke verantwoordelijkheid. Een hele mondvol, maar de mensen moeten er hun hart van vol hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Familie Lefebvre,

    Dankjewel voor de reactie op mijn blog ! Was een aangename verrassing vast te stellen dat iemand heeft gereageerd!

    Ondertussen kan ik meegeven dat het stadsbestuur op 20 februari rond de tafel gaat zitten met het provinciebestuur en het Vlaams Gewesten om de bekommernissen te bespreken en te evalueren.

    Wordt dus zeker vervolgd.

    Uw opmerkingen over het parkeerbeleid in stadscentrum neem ik zeker mee. Het schepencollege werkt hier aan gepaste oplossingen. Ik zal u hierover tijdig informeren.

    Dankje voor de suggesties en tot een volgende blogsessie,

    Davine.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Davine, voor een zeer groot deel akkoord met je bespreking van het Nimby fenomeen. Volgens mij zou de overheid meer het voorbeeld moeten geven: bijv. zonnepanelen op de openbare gebouwen, scholen, enz.
    Kan er ook niet zoals in Kortrijk een windmolenpark komen naast de E17 dat energie voorziet aan een bestaand of nieuw bedrijvenpark.
    Marc

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dag Marc,

    Dankjewel voor je reactie. De overheid heeft zeker een voorbeeldrol te vervullen in de overgang naar duurzamer omspringen met energie. En het mag uiteraard niet bij mooie initiatieven als een "dikketruiendag" blijven.

    Het stadsbestuur van Waregem is alvast mee in het verhaal.Wist je dat het dak van het winkelcomplex het Pand in centrum Waregem binnenkort zal vol gelegd worden met zonnepanelen?

    De gemeenteraad van mei dit jaar keurde dit baanbrekend project principeel goed. De stad Waregem zal een investeerder aanzoeken die de werken zal uitvoeren en het dak met een 400 tal panelen zal beleggen. Deze investeerder zal eveneens instaan voor het onderhoud ervan. Daarna zal de stad de opgewekte groene energie tegen een voordelige prijs terugkopen van de investerende firma. De bedoeling is de elektriciteit te gebruiken bij de verwarming van diverse stadsgebouwen.In de zomermaanden zullen wellicht ook de handelaren van het Pand ervan kunnen genieten.

    De beschikbare oppervlakte voor het plaatsen van zonnepanelen wordt geraamd op 5000 m². Jaarlijks kan zowat 500.000 kWh groene stroom worden geproduceerd.

    Het project zal de stad Waregem 37 500 euro (exclusief btw) kosten.

    Groeten,
    Davine.

    BeantwoordenVerwijderen