donderdag 26 februari 2009

De spreekwoordelijke druppel

Beste bloglezer,

We hoeven niet Geert Noels te heten om te weten dat een efficiƫnt en flexibel overheidsapparaat een belangrijke voorwaarde is voor een gezonde econonomie.

Een trage overheid en een dosis regelneverij kan ieder bedrijf doorgaans wel missen... Maar in tijden van crisis wordt het pas echt voelbaar. Dan betekent een overdreven administratieve last mogelijks de spreekwoordelijke druppel. Of nog: als het water je tot aan de lippen staat, doet een onaangepaste of wereldvreemde reglementering kopje onder gaan.

Vandaag was ik te gast op een transportbedrijf in Zuid-Westvlaanderen. De crisis was er goed voelbaar. Gedeeltelijke tijdelijke werkloosheid onder de arbeiders en de voortdurende druk van de klanten om de tarieven te drukken zijn de meest zichtbare symptomen.

Uit het gesprek, onthoud ik dat de overheid vaak een slechte beurt maakt, door een overregulering en het gebrek aan afstemming tussen regels onderling. Om een voorbeeldje te geven: in de bebouwde kom van gemeente x mag een vrachtwagen slechts 8 uur naeen gestationeerd zijn, maar volgens de wetgeving op het transportvervoer moet een vrachwagen minstens 9 uur aan een stuk stilstaan... Flink vervelend... en het bezorgt de bedrijven kopzorgen. Een ander voorbeeld: indien een transporteur op zondagavond reeds zijn vrachtwagen komt halen bij het transportbedrijf om de zondagnacht vroeg uit te rukken, wordt het ritje van enkele honderden meter naar huis beschouwd als "zondagwerk" of als "overuren" en bijgevolg op die manier belast..."Waar zijn we mee bezig ? " vraagt men zich af.

Een strikt wettelijk kader en dito handhaving is vereist in de samenleving. Het is de taak en de plicht van de overheid om hiervoor in te staan. Maar het moet logisch blijven en het moet steek houden. Een voortdurende waakzaamheid over de uitvoerbaarheid van de regels moet geboden zijn, reeds voor de opmaak ervan !

Dit geldt altijd. Maar... in tijden van crisis wordt dit net iets prangender... Als overheid mogen we de spreekwoordelijke druppel niet zijn... !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten