zondag 22 februari 2009

uitweg uit de crisis: uitgeven of besparen?

Het tekort op de begroting bedraagt dit jaar 3,4 % , of een kleine 12 miljard Euro.

De hamvraag in de huidige omstandigheden is of de overheid initiatieven moet nemen om dit gat te dichten, met andere woorden besparen, of integendeel uitgeven en duurzaam investeren.

Belangrijk is in te zien wat de oorzaken van het tekort zijn: 2/3 van dit tekort kan worden toegeschreven aan de verslechterde economische omstandigheden. Een derde ervan is het structurele begrotingstekort, dat we in België reeds jaren met ons meeslepen. Een beperkt gedeelte, een kleine 2 miljard, zijn de uitgaven in het kader van het relanceplan.

Besparen en het begrotingsgat trachten te dichten is geen optie. Dit zal de recessie in ons land nog doen toenemen en zal nog meer mensen in de werkloosheid duwen. Geen enkele Europese regering lijkt op dit moment in die richting te gaan. Integendeel, aangestuurd door de Europese Commissie, worden overal relanceplannen uitgewerkt en wordt geïnvesteerd en uitgegeven.

Philippe Maystadt, die bijna 20 jaar Minister in België is geweest waarvan de helft op het departement Financiën drukt het in de Tijd van dit weekend zeer onomwonden uit: "enkel overheidsgeld kan ons redden". Hij onderstreept dat wat we nu meemaken ongezien is en dat de klassieke wetmatigheden niet meer gelden. Vroeger, stelt Maystadt, hielpen de bedrijven via hun financieringscapaciteit, of een sterkere productiviteit ofwel de uitvoer ons uit een ecnomisch dal. Deze klassieke recepten werken nu niet meer.

Uitgeven moet uiteraard doordacht gebeuren. De Belgische regering neemt geen ondoordachte risico's. Daar waar de Europese Commissie de regering had gevraagd ruim 1% van het BBP voor de relance te investeren, heeft de regering slechts de helft extra uitgegeven. Maar een tweede herstelronde zal nodig zijn. De regering zal bekijken welke maatregelen men hieronder kan brengen. Daarnaast zal de regering volgend jaar werk maken van het structurele begrotingstekort, het gat dat we met ons meeslepen los van economische conjunctuur.

Uitgeven en doordacht investeren is op korte termijn de boodschap. Spijtige kant van de zaak is dat de situatie waarvoor we nu staan -in goede Belgische traditie- tot politieke spelletjes leidt. De oppositiepartijen werpen zich nu op als de leermeesters van de budgettaire orthodoxie, maar ze vergissen zich.

Wat verwacht jij dat de overheid doet? Ik kijk uit naar jullie suggesties? !

1 opmerking:

  1. Dank je wel Davine voor je antwoord. Voor jouw nieuwe vraag denk ik toch dat de regering moet oppassen om niet te veel geld te lenen want de rente is nu wel laag maar zal dat ook zo blijven? En dan komen we vlug weer in een sneeuwbaleffect terecht waarbij het structurele begrotingstekort verzwaard wordt en opnieuw langdurig leningen moeten terugbetaald worden.

    BeantwoordenVerwijderen