zaterdag 7 maart 2009

Solidariteit onder bedienden redt jobs bij Picanol

Dag lezer,

Afgelopen dinsdag bracht ik een bedrijfsbezoek aan de weefgetouwenfabrikant Picanol uit Ieper. Picanol stelt een 900 tal arbeiders en een 450-tal bedienden te werk. Een aanzienlijk gedeelte van de arbeiders is teruggevallen op tijdelijke werkloosheid en sommigen reeds een half jaar.

Wat de bedienden betrof, dreigde deze week het ergste. Want werkloze arbeiders betekent automatisch ook dat het werk voor de bedienden opdroogt. Voor bedienden bestaat echer geen wettelijk systeem van tijdelijke of technische werkloosheid. De nationale vakbonden blokkeren dit omdat ze het gekoppeld willen zien aan de aloude eisen naar harmonisering statuten arbeider-bediende. Gevolg: geen beslissing, tot grote spijt van werkgevers en bedienden zelf.

Gisteren werd bekend dat er een akkoord met de directie is bereikt. De bedienden van weefgetouwenfabrikant Picanol uit Ieper zijn bereid tot oktober slechts vier dagen per week te werken. Op die manier worden dertig banen gered. Ze nemen tijdskrediet, ouderschapsverlof of zijn bereid deeltijds te werken. De werkgever doet ook een inspanning door een financiƫle opleg bovenop de beschikbare premies te voorzien.

Een tijdje terug hoorde ik op Peeters en Pichal dat solidariteit onder bedienden niet bestaat. Bij Picanol is gebleken dat het wel kan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten