maandag 9 maart 2009

Opnieuw zwarte dag voor Bekaert Waregem

dag lezer,

Reeds eerder schreeft ik over de zware problemen van de textielsector en de impact ervan op de streek in en rond Waregem. Het was dit weekend bang uitkijken naar de buitengewone ondernemingsraad die vandaag bij Bekaert Textiles te Waregem zou plaats hebben.

Wat gevreesd werd, is uitgekomen. De matrassenstofproducent zet alle productieactiviteiten in Waregem stop. Een 100-tal jobs staan hiermee op de helling.

Er is een lichte positieve noot. De hoofdkantoren en de centrale diensten zouden nog in België blijven. Waregem blijft het coördinatiecentrum voor product- en procesinnovatie voor de Bekaert groep wereldwijd. Daardoor worden 85 jobs gered. Wellicht wordt hiervoor uitgeweken naar een nieuwe locatie. De huidige site van 20ha zal immers te groot geworden zijn voor de overblijvende functies.

Aan de basis van de problemen ligt de overcapaciteit in Europa, ten gevolge van een gedaalde vraag en dit versterkt door de crisis. Volgens de directie zijn "de voorgenomen maatregelen noodzakelijk om op korte termijn grote financiële verliezen in Europa te stoppen en er op langere termijn de rentabiliteit te herstellen. Ze zijn het gevolg van de scherpe marktdaling voor geweven stof in Europa, versterkt door de zware economische crisis, waardoor de omzet op alle Europese markten verder daalt."

De productie van Bekaert Textiles voor de Europese markt zal nog uitsluitend gebeuren in Turkije en Tsjechië. Hier kan immers veel competitiever geproduceerd worden.

België draagt zijn loonkostenhandicap verder mee op steeds fragielere schouders....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten